Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji
| |     français | english  
Naslovna

 
Adresa
Boulevard du Regent 53
1000 BRISEL
BELGIJA
Telefon: +322 / 649-82-42,
Faks:     +322 / 649-08-78
Email: mission.serbia.eu@mfa.rs

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

 

Fotografski prikazi Srbije: autor Dragoljub Zamurović

  AKTUELNOSTI IZ MISIJE
 
Dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Emanueleom Žiofreom o daljem napretku pristupnih pregovora naše zemlje, o energetskoj bezbednosti Srbije i potrebi gasne diversifikacije, kao i prošlonedeljnoj poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je uspešno sprovedenom reformom pravosuđa Srbija pokazala jasnu opredeljenost za evropske integracije i reformu pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije, te da se očekuje i nastavak konsultacija sa Venecijanskom komisijom u pogledu rada na setu pravosudnih zakona.

Ambasador Žiofre je naglasio važnost blagovremenog nastavka uspešnih ustavnih reformi kako bi se pravosuđe učinilo nezavisnijim.

Kada je u pitanju nastavak reformi u medijskoj sferi,  istaknuto je da je najvažnija dalja primena i implementacija Akcionog plana za Medijsku strategiju, u cilju daljeg unapređenja bezbednosti novinara i slobode medija.

Istaknuto je zajedničko opredeljenje da se nastavi sa finansiranjem projekata iz pretpristupnih fondova koji će biti usmereni na oblasti Zelene agende, pre svega na zaštitu životne sredine i infrastrukturne projekte, kao i one koji u fokusu imaju dalju reformu javne uprave, i podršku pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

Takođe, na sastanku je istaknuto da je neophodno dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača.

Ambasador Žiofre je objasnio da „kao posledica ruske agresije na Ukrajinu, koja stavlja u rizik bezbednost Evrope, kao i bezbednost hrane i energenata, izuzetno je važno da Srbija i EU ojačaju saradnju u ključnim sektorima u kojima možemo postići veće rezultate zajedno“.

Srbija i EU mogu da rade zajedno na povećanju energetske nezavisnosti Srbije, sigurnim i pouzdanim snabdevanjem energentima i povećanjem upotrebe obnovljivih izvora energije, rekao je Žiofre.

Snažna finansijska podrška je temelj ove saradnje, naročito Ekonomski i investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan, koji može da generiše 30 milijardi evra investicija na Zapadnom Balkanu, na primer za obnovu gasnih interkonektora.

Šef Delegacije Evropske unije pohvalio je Srbiju za uspešno rukovođenje migrantskom krizom kada je u pitanju najnoviji talas izbeglica iz Ukrajine, čime je Srbija još jednom pokazala solidarnost i humanost, i potvrdio spremnost EU da nastavi da podržava sistem upravljanja migracijama Srbije, posebno u pogledu posledica koje može imati na njen zdravstveni sistem.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs

Beograd, 23. maj 2022. 

 


Poseta predsednika Evropskog saveta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, sa kojim je obišao Naučno-tehnološki park na Zvezdari i prisustvovao potpisivanju Ugovora o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji, koji su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević. Ovaj projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija, koja donira 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predsednik Vučić rekao je da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje.

"Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare," poručio je predsednik Vučić i istakao da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama, ne samo teškim stvarima, već i onim lepim, kao i uspesima.

"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", naveo je predsednik Vučić i dodao da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo svega 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120. On je podsetio i na izgrađene Naučno-tehnološke parkove u Nišu, Novom Sadu i Čačku, Državni data centar u Kragujevcu, te izrazio očekivanje da će biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje.
 
„Ne bi uspeli sve to bez podrške EU, ne bi imali nikakvu šansu da nije bilo ne samo finansijske, već i široko strukturalne podrške EU. Drago mi je što smo ovu posetu počeli baš u NTP Beograd i nadam se da ćemo imati više prilike u budućnosti da vidimo neke druge gradove u unutrašnjosti, južno od Beograda, da vidimo i Niš i Kragujevac, Leskovac, Kruševac, Kraljevo i Čačak, pa da sami steknete utisak o Srbiji“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasio je da Srbija nije samo partner već i prijatelj EU, te izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije.
 
"Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već i zbog mogućnosti da dalje radimo zajedno, ubrzamo proces evrointegracija i garantujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu. Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije. Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas“, rekao je visoki evropski zvaničnik i dodao da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, "znak poverenja". On je naveo da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU – sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

"To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru, imaćemo i istu zajedničku budućnost", zaključio je predsednik Evropskog saveta. 
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na sastanku su razgovarali o svim ključnim političkim pitanjima i globalnoj situaciji, kao i nastavku reforme u oblasti vladavine prava i poboljšanju u medijskoj sferi.

"Govorili smo o situaciji u regionu gde sam obećao predsedniku Evropskog saveta da ćemo da sačuvamo mir i stabilnost i da, po tom pitanju, u potpunosti mogu da računaju na Republiku Srbiju", naveo je predsednik Vučić i dodao da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, izrazivši nadu da će se, uz pomoć EU, približiti nekom kompromisnom rešenju u budućnosti. On je, govoreći o stvaranju geopolitičke zajednice na nivou evropskog kontinenta, rekao da je ta ideja za njega veoma važna i značajna i da misli da može mnogo toga da doprinese u procesu ubrzanja ka punopravnom članstvu u EU i popravljanju pozicije svih zemalja Zapadnog Balkana na tom putu.
 
Predsednik Vučić je dodao i da su razgovarali o globalnoj situaciji, kao i mnogim problemima sa kojima se Srbija suočava u snabdevanju energentima.

"Razgovarali smo i o globalnim pitanjima, napadu Rusije na Ukrajinu, ratnom sukobu i svemu drugom. Predsednik Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije. Ja sam predsednika Mišela upoznao sa našom situacijom, sa našim političkim stavovima i još jedanput želim da zahvalim predsedniku Mišelu na svakoj vrsti podrške koju je lično on, kao i na podršci koju je EU pružila Srbiji", naveo je predsednik Vučić i ponovio da je cilj Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da to nije samo emocionalno, već i pitanje razuma, jer je značajna saradnja koju Srbija ima sa EU. On je istakao da je za prva tri meseca ove godine trgovinska razmena sa EU veća za 33 odsto nego što je bila u prethodnoj godini.

"Naša je procena da će ta trgovinska razmena u naredne tri godine da ide na preko 50 milijardi evra. To govori o značaju EU, država članica EU, fabrika koje oni grade u našoj zemlji i izvozu koji ostvarujemo, ali i o uvozu robe iz EU", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je EU najveći investitor u Srbiji, sa oko 67 odsto ukupnih investicija.

"Predsedniku Mišelu sam posebno zahvalan. Uvek je bio spreman da čuje argumente srpske strane, makar se sa njima ne slagao, i uvek je imao ne samo dovoljno vremena i dovoljno pažnje, nego je pokazivao posebnu pažnju za Zapadni Balkan, kao i želju da brže idemo ka EU. Svojim ličnim autoritetom, svojom ličnom snagom i ugledom, činio je sve što je bilo u njegovoj moći da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne mislim samo u geografskom, već u svakom smislu", zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naglasio da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU. On je, rekavši da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd, dodao i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim prioritetima.

"Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu, ulažemo u srpski narod, jer vaša budućnost je i naša zajednička budućnost. Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da možemo i večeras da vidimo kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj budućnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", rekao je evropski zvaničnik i dodao da evropska geopolitička zajednica nije ideja iz Brisela koja bi nešto odložila, već da bi zajedno odlučivali kako da sarađujemo ubuduće.

"U punoj meri podržavam da se ubrza proces pristupanja, da ga učinimo efikasnijim. Ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinisale, u slučaju kovida na primer, u energetici, bezbednosti snabdevanja hranom, bila bi to prilika da se redovno, na najvišem nivou, razmenjuju gledišta", naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Izvor/Foto: www.predsednik.rs

19.05.2022. 
 


Selaković: Srbija čvrsto ostaje na poziciji poštovanja međunarodnog prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je na današnjem sastanku Saveta EU za spoljnu politiku, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija sa zapadnog Balkana, da se Srbija dosledno zalaže za primenu mirnih diplomatskih sredstava u rešavanju sukoba i sporova. 

"Mi smo država koja se zalaže za primenu mirnih diplomatskih sredstava u rešavanju sukoba i sporova i ostajemo na toj poziciji, kao što ostajemo čvrsto na poziciji poštovanja jednog od ključnih načela međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih država članica UN, što Ukrajina i jeste", kazao je Selaković posle sastanka.

Prema njegovim rečima, naša poruka je bila veoma jasna i od prvih dana ukrajinsko-ruskog sukoba Srbija je zauzela vema jasnu poziciju smatrajući svaku vrstu oružanog rešenja određenih problema za nešto što nema našu podršku.

"Mi smo svoju poziciju utvrdili i učvrstili i svojim glasanjima u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mestu u Generalnoj skupštini UN i naš kredibilitet da nastupamo sa tih pozicija i da govorimo na takav način je nešto što se ne dovodi u pitanja”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo da je na sastanku u Briselu skrenuo pažnju i na energetsku situaciju u Srbiji, odnosno odakle se snabdevamo gasom i naftom i ukazao na drugačiju poziciju Srbije u svakom smislu u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na Savetu za spoljne poslove.

Selaković je izjavio da su na današnjem sastanku Saveta EU za spoljnu politiku u Briselu šefovi diplomatija zapadnog Balkana imali priliku da iznesu svoje pozicije o rusko-ukrajinskom sukobu, a da su neke države članice EU, kao što su Poljska ali i baltičke republike, na vrlo eksplicitan način stavile do znanja da se od nas očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Tema toga sastanka mnogo više od samog zapadnog Balkana jeste bio odnos prema krizi na istoku Evrope, sukobu Ukrajine i Rusije. Svako od nas sa zapadnog Balkana imao je priliku da iznese koje su naše pozicije, s druge strane imali smo priliku i da čujemo koji je odnos članica EU prema tim našim stavovima”, rekao je ministar Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je na sastanku Srbija ponovo dobila jasnu i nedvosmislenu podršku Mađarske i preneo da je mađarski ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao da od Srbije ne treba da se očekuje donošenje takve teške odluke sve dokle EU Srbiji ne ponudi nešto što će biti “najmanje jednako onoj šteti koju bi Srbija pretprela posezanjem za takvom jednom odlukom".

“A to nešto što treba da joj se ponudi jeste momentalno, što znači odmah punopravno članstvo u EU, rekavši da je Srbija već odavno zrela da postane država članica EU”, naveo je ministar Selaković govoreći o stavovima koje je izneo njegov mađarski kolega.

Šef srpske diplomatije je precizirao da je ministar Sijarto, za koga je naveo da je naš osvedočeni i dobar prijatelj, vrlo jasno i nedvosmisleno poslao poruku u kojoj je povukao paralelu između Srbije i Mađarske, uz tu razliku da je Mađarska članica EU, i u ime Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova zahvalio ministru Sijartu, ali i vladi Viktora Orbana na stalnoj, pricipijelnoj, jasnoj i veoma čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs

16. maj 2022.

Sve vesti

 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova