Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji
| |     français | english  
Naslovna

 
Adresa
Boulevard du Regent 53
1000 BRISEL
BELGIJA
Telefon: +322 / 649-82-42,
Faks:     +322 / 649-08-78
Email: mission.serbia.eu@mfa.rs

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

 

Fotografski prikazi Srbije: autor Dragoljub Zamurović

  AKTUELNOSTI IZ MISIJE
 
MINISTAR ZASTITE ZIVOTNE SREDINE GORAN TRIVAN U POSETI BRISELU, 20. DECEMBRA 2017


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan boravio je u Briselu, 20. decembra 2017. godine. Ministar Trivan se tokom posete sastao sa komesarom EU za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarastvo Karmenom Velom sa kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima u vezi sa procesom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Komesar Vela  je pozdravio formiranje posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i dodao da će EK nastaviti snažno da podržava Srbiju u ovoj i drugim oblastima. Ministar Trivan je uputio poziv komesaru da u najskorije vreme poseti Srbiju.


SEDMI SASTANAK MEĐUVLADINE KONFERENCIJE SRBIJA - EU


 Sedmi sastanak Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je otvoreno Poglavlje 6 (Pravo privrednih društava) i Poglavlje 30 (Spoljni odnosi) održan je u Briselu, 11. decembra 2017. godine.

Delegaciju Republike Srbije predvodila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, a prisustvovali su i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima, Anja Rović, državni sekretar u MEI, Ksenija Milenković v.d. pomoćnika ministra i predstavnici MEI i Misije RS pri EU. Sastanku je predsedavao Sven Mikser, ministar spoljnih poslova Estonije, a izlagao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Prisutnima se obratila i zamenica ministra za spoljne poslove Bugarske Emilia Kraleva. Sa strane EU, prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Sekretarijata Saveta EU, Evropske spoljnopolitičke službe i država članica EU.

Nakon uvodnih izjava ministra Miksera, komesara Hana i ministarke Joksimović, formalno je usvojen dnevni red i Zapisnik sa Šeste međuvladine konferencije, koja je održana u Luksemburgu, 20. juna 2017. Zatim je usledilo donošenje odluke o otvaranju Poglavlja 6 i Poglavlja 30 i predstavljanje njihovog sadržaja.

U zaključnom delu, ministar Mikser je formalno zaključio sastanak, a zaključne izjave su dali i komesar Han i ministarka Joksimović, koji su učestvovali in a konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka.


PRVI SASTANAK SAVETA MINISTARA TRANSPORTNE ZAJEDNICE


Prvi sastanak Saveta ministara Transportne zajednice odžan je 6. decembra 2017. godine u Briselu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske unije i partnera ZB 6. U ime Republike Srbije, sastanku je prisustvovao Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i ambasador Ana Hrustanović, šef Misije Republike Srbije pri EU i ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji Marina Jovićević.

Na sastanku je konsenzusom usvojena Odluka o dodeli sedišta Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Beogradu, budući da je prema oceni Evropske komisije, kandidatura Republike Srbije najviše ispunjavala zadate kriterijume.

U nastavku sastanka diskutovalo se o konkretnim koracima za uspostavljanje Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, kao i o organizaciji prvog sastanka Regionalnog upravnog odbora, koji će održati u februaru 2018. godine u Beogradu.

Sve vesti

 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova