Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji
| |     français | english  
Naslovna

 
Adresa
Boulevard du Regent 53
1000 BRISEL
BELGIJA
Telefon: +322 / 649-82-42,
Faks:     +322 / 649-08-78
Email: mission.serbia.eu@mfa.rs

Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

Republika Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU

 

Fotografski prikazi Srbije: autor Dragoljub Zamurović

  AKTUELNOSTI IZ MISIJE
 
Sastanak poslanika Narodne skupštine Republike Srbije sa poslanicima Evropskog parlamenta – članovima neformalne grupe „Prijatelji Srbije“

Sastanak poslanika Narodne skupštine i poslanika Evropskog parlamenta – članova neformalne grupe “Prijatelji Srbije” održan je 14. septembra 2017. godine u Evropskom parlamentu u Strazburu, na marginama šestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Sastanku je predsedavao Emilijan Pavel, predsednik grupe “Prijatelji Srbije” i rumunski poslanik u Evropskom parlamentu.

Članovi grupe “Prijatelji Srbije” su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo zbog nedvosmislene podrške koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio Srbiji u kontekstu pristupnih pregovora. Osim toga, grupa je pružila podršku reformskim procesima u Srbiji i izrazila nadu da će Srbija već u narednom mandatu Evropske komisije postati država članica Evropske unije.

Neformalna grupa “Prijatelji Srbije” postoji od maja 2015. godine i okuplja poslanike Evropskog parlamenta koji podržavaju evropsku integraciju Srbije i organizuju aktivnosti kojima se promoviše Srbija u EP.


Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održan je u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu 13. i 14. septembra 2017. godine. Sastanku su kopredsedavali Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije. Vladu Republike Srbije predstavljala je Ksenija Milenković, pomoćnik ministra za evropske integracije.

Tokom dvodnevnih razgovora u Evropskom parlamentu, poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmenili su mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima Evropske unije i Srbije, pripremama Srbije za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poštovanju osnovnih prava i sloboda građana, rodnoj ravnopravnosti, nasilju u porodici, ekonomskom razvoju i reformama. Kopredsedavajući Kukan i Orlić su se saglasili da je sastanak protekao u više nego prijateljskoj atmosferi, konstruktivnoj debati i kvalitetnim zaključcima. Oni su istakli da je veoma važno što je Zajednički odbor na kraju sastanka usvojio Deklaraciju i preporuke u kojima su, na obostrano zadovoljstvo, istaknuta postignuća Srbije, izazovi sa kojima se dve strane suočavaju u procesu pregovora o članstvu i proširenju Evropske unije.

Na marginama sastanka Zajedničkog odbora, održan je i sastanak delegacije Narodne skupštine Republike Srbije sa članovima neformalne grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu.


POSETA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA BRISELU 31. AVGUSTA 2017.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je u Briselu 31. avgusta 2017. godine na još jednom sastanku, koji je u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, organizovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Cilj sastanka, na kojem je učestvovao i Hašim Tači, bio je da se razmeni mišljenje o nastavku dijaloga, a u svetlu dogovora iz jula, kada je dogovorena priprema "nove faze dijaloga".

Predsednik Vučić je izjavio da su ovom prilikom potvrđeni dogovori koji su ranije postignuti, kao i da je dogovoreno da se u potpunosti sprovede dogovor o pravosuđu. Istakao je da bilo reči i o sprovođenju dogovora o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, dodavši da će se razgovori na tu temu nastaviti i u narednom periodu, kako bi se, ukoliko to bude moguće, i ovaj dogovor realizovao do kraja godine.  Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić konstatovali su na sastanku da nema napretka u sprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Vučić je istakao da je najvažnije da se vode otvoreni razgovori oko dugoročnijeg i stabilnijeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine.  Rekao je da neće biti nikakve promene formata u dijalogu, te da će se razgovori nastaviti pod okriljem EU.

Sve vesti

 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova