Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji
| |     français | english  
Naslovna
Uloga i zadaci Misije Republike Srbije pri EU

Otvaranjem pregovora o članstvu Republika Srbija započela je novu institucionalnu fazu u odnosima sa EU. Uloga i zadaci Misije Republike Srbije pri EU u predstojećem periodu biće u potpunosti usmereni na uspešno odvijanje ovih pregovora i ispunjenje strateškog prioriteta Republike Srbije – članstva u EU.  

Misija Republike Srbije pri EU u domenu svojih nadležnosti redovno i kontinuirano informiše Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije o tokovima evropskih integracija – procesu pristupnih pregovora, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i o ukupnom nastupu Republike Srbije prema institucijama i državama članicama EU.

Stupanjem na snagu SSP (formalno početkom septembra 2013. godine), formiraće se Savet za stabilizaciju i pridruživanje koji će nadzirati primenu i sprovođenje SSP-a i razmatrati sva druga bilateralna ili međunarodna pitanja od zajedničkog interesa.

Misija Republike Srbije pri EU, shodno svojim ovlašćenjima, sprovodi spoljnu politiku Republike Srbije i održava kontakate sa telima EU i sa svim Stalnim predstavništvima država članica EU u Briselu.

Misija Republike Srbije pri EU daje doprinos ostvarivanju tri ključna spoljno-politička prioriteta Republike Srbije – procesu evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Od posebnog značaja u radu Misije pri EU je priprema i realizacija poseta državnih delegacija na najvišem nivou, kao i delegacija državnih resora na nivou redovnih tehničkih razgovora u okviru institucija EU.

Misija sprovodi aktivnosti za početak pregovora o pristupanju EU.

Misija Republike Srbije pri EU sprovodi sve neophodne aktivnosti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Republike Srbije i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Visokog predstavnika za Zajedničku spoljnu i bezbednbosnu EU.

Misija Republike Srbije je kanal komunikacije u pitanjima usklađivanja spoljne politike R. Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno pridruživanja Republike Srbije deklaracijama, izjavama i odlukama EU Misija je nadležna za praćenje realizacije Sporazuma o učešću Srbije u civilnim i vojnim misijama EU, kao i Sporazuma o bezbednosnim procedurama za razmenu poverljivih informacija.

Misija prati i analizira rad nadležnih radnih tela u institucija EU i  redovno informiše o pravima i obavezama Republike Srbije u vezi sa usklađivanjem zakonodavnih i drugih okvira Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU. Pored redovnog političkog dijaloga između EU i Srbije, Misija pri EU prati i učestvuje na sastancima „Unapređenog stalnog dijaloga“ – institucionalnog foruma u kome nadležne institucije Vlade Republike Srbije i Evropska komisija prate i razmatraju proces usklađivanja zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovima EU.

Jedan od osnovnih zadataka Misije pri EU je redovno praćenje aktivnosti Evropskog parlamenta i održavanje kontakata sa evropskim poslanicima. U Evropskom parlamentu oformljena je neformalna parlamentarna Grupa prijatelja Srbije (2010. godine). Cilj formiranja ove grupe je ostvarivanje višeg stepena međusobnog razumevanja, saradnje, unapređenja odnosa i promovisanja zajedničkih inicijativa i vrednosti.

Aktivno diplomatsko delovanje u domenu javne diplomatije, aktivnosti s ciljem unapređenja opšte slike i promišljanja o Srbiji u institucijama EU, medijima i stručnoj javnosti nepobitno su važni zadaci Misije. Ovi zadaci obuhvataju saradnju i delovanje prema širem krugu brojnih medija, vladinih i nevladinih institucija, asocijacija i uticajnih instituta u Briselu (think-tank), čiji je broj i uticaj u prethodnim godinama značajno uvećan.

 

Institucionalna faza odnosa Republike Srbije i EU - pregovori za članstvo u EU 


Institucionalizovanjem odnosa Srbije i EU, dobijanjem statusa kandidata i stvaranjem preduslova za početak pristupnih pregovora, potvrđen je partnerski odnos dve strane, pri čemu Srbija ostaje dosledno opredeljena za ostvarivanje svog strateškog spoljnopolitičkog prioriteta – punopravnog članstva u EU.                             

Definisanjem pregovaračkog okvira (od strane EU), počeće proces tzv. screening-a - analitičkog pregleda stanja i usklađenosti zakonodavstva Republike Srbije u odnosu na pravne tekovine EU. Pristupni pregovori obuhvatiće trideset pet poglavlja. Predstoji imenovanje glavnog pregovarača i formiranje pregovaračke strukture Republike Srbije.                           

Biće nastavljeno jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta Misije Republike Srbije pri EU, shodno potrebama za pružanje podrške i praćenje pristupnih pregovora sa EU.                                              
     
 


Verzija za štampu
O misiji
Diplomatsko osoblje
Uloga i zadaci Misije Republike Srbije pri EU