Printer Friendly Version Pomoć Brisela za brzu pripremu aplikacije za sredstva EU @ 22 May 2014 08:55 AM

Srbija će za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć EU potpuno ravnopravno kao da je zemlja članica EU, izjavio je 21. maja 2014. godine u Briselu evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, Han je podvukao da je već sad izvesno da će Srbija moći da dobije sredstva iz Fonda solidarnosti EU jer je, kako je istakao, procenjeno da je šteta od poplava znatno veća od praga neophodnog da zemlja podnese zhatev za dobijanje tih sredstava. Taj prag je u slučaju Srbije oko 175 miliona evra. Han je naglasio da će i iz drugih izvora, uključujući i IPA fond za zemlje koje se pripremaju za članstvo u EU, Srbija takođe dobiti finansijsku podršku.

Šef srpske diplomatije Dačić istakao je da je sada najvažnije da se što pre i u saradnji sa Evropskom komisijom tačno utvrdi kolika je šteta i šta tačno treba najpre uraditi da se obnovi oštećena infrastruktura i položaj poplavama ugroženog stanovništva. Dačić je rekao da će srpska vlada sada zajedno sa Evropskom komisijom raditi na podnošenju zahteva za dobijanje podrške EU i dodao da je komesar Han izrazio želju da što pre dođe u posetu Beogradu.

Ministarka Joksimović je naglasila da je sada vidljivo koliko je važno to što je Srbija počela pregovore o članstvu sa EU, jer u protivnom ne bi mogla da računa na tako obimnu pomoć EU.