Printer Friendly Version Sastanak bilateralnog skrininga Pregovaračkog poglavlja 29 - Carinska unija održan je u Briselu 3. i 4. juna 2014. godine. @ 10 June 2014 02:05 PM

Delegaciju Republike Srbije činili su predstavnici Ministarsva finansija, Uprave carina, Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za evropske integracije i Pregovaračkog tima za vođenje pregovara o pristupanju RS Evropskoj uniji. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije RS pri EU. Delegaciju Republike Srbije činila su ukupno 33 člana od čega je 20 članova bilo iz Uprave carina. Delegaciju je predvodila predsednica Pregovaračke grupe 29, pomoćnica ministra finansija Vesna Hreljac – Ivanović.

Delegaciju Evropske komisije činili su predstavnici Generalnog direktorata za proširenje (DG ELARG), Generalnog direktorata za poreze i carinsku uniju (DG TAXUD) i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF). Sastanku je prisustvovala i predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Tokom dvodnevnog skrininga delegacija RS je kroz 25 prezentacija predstavila zakonodavstvo RS, njegovu primenu, institucionalni okvir, administrativne kapacitete i buduće korake usaglašavanja i unapređenja kapaciteteta u 17 ključnih oblasti ovog pregovaračkog poglavlja.

Na sastanku je konstatovan visok stepen usklađenosti domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU.

Istaknuto je da Republika Srbija ne očekuje veće izazove u procesu usklađivanja domaćih propisa sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti i da očekujemo u skorije vreme otvaranje pregovora u okviru ovog Poglavlja.