Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za poglavlje 19, „Socijalna politika i zapošljavanje“, 24–26. jun 2014. godine @ 30 June 2014 10:17 AM

U Briselu je od 24. do 26. juna 2014. godine održan bilateralni skrining za pregovaračko poglavlje 19, „Socijalna politika i zapošljavanje“.

Laslo Čikoš, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja i predsednik Pregovaračke grupe 19, i Tanja Mišćević, šef Pregovaračkog tima sa EU, predvodili su delegaciju Republike Srbije, u kojoj su još bili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Nacionalne službe za zapošljavanje, Kancelarije za evropske integracije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Na bilateralnom skriningu za poglavlje 19, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za proširenje, predstavnici nadležnih ministarstava i institucija predstavili su propise R. Srbije u sledećim oblastima: zdravlje i zaštita na radu; radno zakonodavstvo; socijalni dijalog; politika zapošljavanja; Evropski socijalni fond; socijalna zaštita; zaštita prava osoba sa invaliditetom; politika borbe protiv diskriminacije; jednakih polova. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata iz generalnih direktorata za zapošljavanje i pravosuđe.

Državni sekreatar Čikoš je, na kraju sastanka, prihvatio preuzimnje pravnih tekovina u ovoj oblasti u pravni sistem R. Srbije.