Printer Friendly Version Poseta predsednika Evropske komisije Barosa Srbiji @ 1 July 2014 02:52 PM

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso posetio je Srbiju 29. juna 2014. godine i tom prilikom se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se zahvalio predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu na naporima i podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU. Predsednik Republike je naznačio da je pomoć koju je Evropska unija pružila Srbiji posle katastrofalnih poplava pokazala da Srbija može da računa na mnogo veću evropsku porodicu. Kako je naveo, sa Barozom je razgovarao i o donatorskoj konferenciji na kojoj će se pokazati solidarnost prema BiH i Srbiji svih država sveta, a uz potpuno pokroviteljstvo EU i uz saradnju Ujedinjenih nacija. Govoreći o političkim pitanjima, Nikolić je naveo da bi bez Srbije u Evropskoj uniji budućnost Zapadnog Balkana bila veoma neizvesna.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Barozu na pomoći i podršci koju je EU pružila Srbiji povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju. On je ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU prioritetni zadatak Vlade, i izrazio uverenje da će naša zemlja do 2018. godine ispuniti sve uslove za prijem, dok su nakon toga sve odluke na zemljama članicama Unije. Premijer je naglasio da, uprkos tome što nas očekuje bezbroj obaveza i što ekonomske reforme neće odmah doneti boljitak, naša zemlja mora da sprovede korenite promene ukoliko želi da postane deo Unije.

Predsednik Evropske komisije je poručio da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi naša zemlja što pre postala punopravna članica EU. Barozo je ocenio da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo, uz napomenu da pregovori o pristupanju teku veoma dobro. On je podsetio na to da je za sada otvoren skrining za 18 od ukupno 35 poglavlja, i pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže na učvršćivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih prava, kao i reformi državne uprave. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da su obe strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazume. Za nas je rešavanje ovih pitanja prioritet i Unija smatra da obe strane treba da pokažu odgovornost i spremnost da se primene postignuti sporazumi, poručio je predsednik Evropske komisije.