Printer Friendly Version Donatorska konferencija za saniranje posledica poplava u Srbiji i BiH @ 18 July 2014 03:14 PM

U Briselu je 16. jula 2014. godine u zajedničkoj organizaciji Evropske komisije, Francuske i Slovenije održana Donatorska konferencija za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojoj je prikupljeno milijardu i 846 miliona evra pomoći za ove dve zemlje. Na koferenciji su bili prisutni predstavnici preko 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije, kao i predstavnici privatnog i civilnog sektora.

Pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u srpskoj delegaciji bili su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević, ambasador pri EU Duško Lopandić, savetnik predsednika Ivan Mrkić i dr.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je za Srbiju na konferenciji opredeljeno 995 miliona evra najpovoljnijih kredita i potpuno slobodnih sredstava i da je zbog toga veoma zadovoljan i ponosan. "Prikupljeno je ukupno 1. 846 miliona evra, od toga 995 miliona za Srbiju, što najpovoljnijih mogućih kredita, što potpuno slobodnih sredstava, koja se dodeljuju da se izvučemo iz nevolje i otklonimo sve posledice poplava", rekao je Nikolić. On se zahvalio učesnicima konferencije na solidarnosti i podršci Srbiji i BiH i istakao da je ponosan predsednik Srbije, zemlje čija je ispravna i čvrsta pozicija u Briselu okupila njene prijatelje.

PPV i MSP Ivica Dačić je zahvalio svim zemljama koje su prikupile značajna sredstva, konkretnu humanitarnu pomoć i spasilačke timove. Naglasio je da je region Balkana u trenucima strašne elementrane nepogode pokazao zaista veliki stepen solidarnosti i demonstrirao šta znači suštinska regionalna saradnja. Takođe, izrazio je uverenje da je time region pokazao da pripada sistemu vrednosti koje gaju Evropska unija.

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je tokom skupa da će EU izdvojiti ukupno 195 miliona evra za sanaciju šteta od poplava u Srbiji i BiH, objasnivši da se radi isključivo o novcu od institucija EU i da u tu cifru ne ulaze donacije pojedinačnih članica. On je ukazao na to da će donatori obezbediti deo sredstava za obnovu, ali da je na državama koje su pogođene poplavama odgovornost da ta sredstva što bolje iskoriste, i najavio da će za šest meseci biti održana konferencija na kojoj će se oceniti kako su sredstva iskorišćena.