Printer Friendly Version Poseta delegacije Komiteta za proširenje Saveta EU Srbiji @ 12 September 2014 02:12 PM

Delegacija Komiteta za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) boravila je, na predlog predsedavajućeg EU Italije, 10-12. septembra 2014. godine u poseti Srbiji. Ovom prilikom članovi COELA imali su odvojene susrete sa predsednikom R. Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, ministrom finansija Dušanom Vujovićem, ministrom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, šefom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanjom Miščević, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, potpredsednikom Narodne skupštine Gordanom Čomić i predsednikom Odbora za evropske integracije Aleksandrom Senićem.
Predsednik R. Srbije T. Nikolić je prilikom obraćanja članovima delegacije COELA istakao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prvi prioritet Vlade R. Srbije, kao i da smo posvećeni tom cilju i opredeljeni da pristupne pregovore okončamo u 2018. godini. On je podvukao da je Srbija posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno oblastima vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih i prava manjima. Predsednik Nikolić je naglasio da je perspektiva članstva u EU imala pozitivan efekat na region Balkana koji danas sarađuje na konkretnim projektima, pri čemu se otvorena pitanja rešavaju dijalogom.
PPV i ministar spoljnih poslova I. Dačić upoznao je delegaciju COELA sa reformskim i zakonodavnim aktivnostima koje Srbija sprovodi. Izneo je očekivanje da će članice EU prepoznati i uvažiti napore koje naša zemlja ulaže u okviru procesa evropskih integracija, što bi omogućilo da se održi planirana dinamika otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja do kraja 2014. godine. Naglasio je da je dosadašnji tok skrininga, u okviru kog smo okončali skrininge u 14 poglavlja, a sedam je još u toku, ocenjen kao uspešan, dok je Srbija pokazala da raspolaže dobrim administrativnim kapacitetima.
Ministar bez portfelja u Vladi R. Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila je delegaciji COELA prioritete Vlade na planu ostvarivanja spoljnopolitičkog strateškog cilja da Srbija do kraja 2018. godine uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim. Naglasila je da je reč o realnom cilju koji je zasnovan na sprovođenju ugovornih obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na sveobuhvatnom reformskom procesu koji Vlada sprovodi. Joksimović je ukazala na to da je proširenje EU u obostranom interesu, te da je to politika u kojoj svi dobijaju.