Printer Friendly Version U Briselu održan eksplanatorni skrining za poglavlje 25, „Nauka i istraživanje“ 6. oktobra 2014. godine @ 7 October 2014 04:17 PM

U Briselu je 6. oktobra 2014. godine održan eksplanatorni skrining za Pregovaračko poglavlje 25, „Nauka i istraživanje“.
Delegaciju Vlade R. Srbije predvodili su Viktor Nedović, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predsednik Pregovaračke grupe 25, i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU. U sastavu delegacije su još bili i ostali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Inovacionog fonda, Centra za promociju nauke, Zavoda za intelektualnu svojinu, Unverziteta u Nišu i Kancelarije za evropske integracije. 
Na eksplanatornom skriningu za poglavlje 25, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za proširenje, stručnjaci Generalnog direktorata za istraživanje i tehnološki razvoj detaljno su predstavili pravne tekovine EU u ovoj oblasti, podeljene u nekoliko delova: saradnja u oblasti istraživanja i inovacija, programi, ostale aktivnosti i instrumenti, Inovaciona unija i Evropski istraživački prostor.
Bilateralni skrining, na kome će srpska strana predstaviti svoje zakonodavstvo u ovoj oblasti, kao i uočene razlike u odnosu pravne tekovine EU, biće održan 1. decembra 2014. godine.