Printer Friendly Version Premijeru Vučiću uručen Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu @ 10 October 2014 04:57 PM

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. oktobra 2014. godine, nakon što mu je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio Izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, da je Srbija obavila važan posao i dobila najbolje ocene Evropske komisije u regionu.
Premijer je ukazao i na to da bi u pojedinim oblastima, kao što su pravosuđe i životna sredina, bio još oštriji od Evropske komisije. Iskazao je zahvalnost Evropskoj komisiji na tome što razume teške poteze koje će Vlada sprovoditi u ekonomiji, i naglasio da je zadovoljan ocenom regionalne politike, kao i da će Srbija ostati posvećena očuvanju pune regionalne stabilnosti. Što se tiče stanja u oblasti zaštite ljudskih prava, Vučić je ocenio da je ta oblast u Izveštaju korektno propraćena i kada je reč o nacionalnim manjinama, i kada je u pitanju "Parada ponosa". Posebno sam ponosan na činjenicu da se u Izveštaju poštuje borba protiv kriminala i korupcije, naglasio je premijer. 
U Izveštaju se istovremeno navodi, kako je dodao, da treba unaprediti oblast medijskih sloboda, ali i da je napravljen dobar progres u prostoru informatičkog društva i medija, uz donošenje tri medijska zakona. Prema njegovim rečima, posebno važno jeste i pitanje spoljne politike, pri čemu Srbija čini sve što može kako bi poštovala i pratila procese i politiku EU.
Devenport je ocenio da je ovo veoma važan dan i za Srbiju i za Uniju, i poručio da, uprkos teškoćama i izazovima, pregovori teku po planu i u njima do sada nije izgubljen nijedan dan. On je naglasio da je veoma bitno to što je Srbija preduzela korake da pregovori postanu inkluzivan proces, pri čemu je, kako je naveo, od suštinske važnosti da Srbija nastavi da i dalje bude posvećena regionalnoj saradnji i punoj primeni sporazuma Beograda i Prištine.
Jasno je, kako je ocenio Devenport, da Srbija mora da se fokusira na vladavinu prava, medijske slobode, slobode izražavanja, primenu medijske strategije, kao i na reformu državne uprave. Prema njegovim rečima, očekuje se da Srbija postepeno usklađuje svoje stavove sa stavovima EU u pogledu bezbednosne politike, kao i da pojača napore u usaglašavanju sa standardima EU na planu zaštite životne sredine i energetike.
Bićemo uz Srbiju u svim njenim nastojanjima da ispuni zahteve EU, potvrdio je Devenport i najavio da će instrumenti za pretpristupnu pomoć biti glavni zajednički finansijski instrument.