Printer Friendly Version Brifing Centra za evropsku politiku sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, 10. oktobra 2014. godine u Briselu @ 13 October 2014 03:42 PM

Članstvo u EU je prvi prioritet ove vlade i oko toga nema dileme, istakao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u svom govoru na poltičkom brifingu Centra za evropsku politiku pod nazivom „Pristupni pregovori Srbije sa EU – priručnik za delovanje“, koje je održan 10. oktobra 2014. godine u Briselu.
PPV i MSP je izrazio očekivanje da će Srbija još ove godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju. "Znam da neke članice EU ne dele stav da se poglavlja otvore tokom italijanskog predsedavanja, ali mi ćemo svejedno nastaviti da se krećemo ka Evropi nesmanjenim tempom", podvukao je Dačić.
U pogledu daljeg razvoja odnosa Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga i dodao da je što se Beograda tiče, prihvatljivo sve što ne zadire u pitanje statusa Kosova.
Kada je reč o usaglašavanju, Dačić je naglasio da će Srbija postepeno harmonizovati svoju spoljnju politiku sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. “Mi smo svesni svojih obaveza i tu nema ništa sporno, a jedina stvar oko koje se ne slažemo sa EU su sankcije Rusiji, koje ne možemo da podržimo baš kao što ne podržavamo embargo Rusije na uvoz hrane sa EU“, rekao je Dačić. PPV i MSP je istakao da Srbija ne usaglašava samo svoju spoljnu, već i bezbednosnu politiku sa EU, što se vidi po učesću u mirovnim operacija i zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Za kratak izveštaj EPC o brifingu, kliknuti ovde.