Printer Friendly Version Bilateralni skrining za Poglavlje 31 - ,,Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika” @ 16 October 2014 12:26 PM

Bilateralni skrining za Poglavlje 31 - ,,Spoljna,  bezbednosna i odbrambena politika” održan je u Briselu 10. oktobra 2014. godine.
Bilateralni skrining za Poglavlje 31 otvorio je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, u pratnji delegacije Vlade R. Srbije koju su činili Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima za pregovore sa EU i predstavnici iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Bezbednosno-informativne agencije i Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost.
U uvodnom izlaganju, PPV i MSP Dačić je naglasio čvrstu opredeljenost Srbije da postane članica Evropske unije i istakao značaj pregovora u okviru ovog poglavlja. Republika Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, aktivno doprinosi naporima za očuvanje medjunarodnog mira i stabilnosti što će i ostati prioritet srpske diplomatije u toku predstojećeg predsedavanja OEBS-om.
Na bilateralnom skriningu za Poglavlje 31, eksperti iz Evropske službe za spoljne poslove i Službe za instrumente spoljne politike, predvođeni predstavnikom iz Generalnog direktorata za proširenje, postavljali su pitanja predstavnicima delegacije R. Srbije u domenu spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.
Na kraju sastanka, Branimir Filipović je u ime srpske delegacije prihvatio zakonodavstvo EU u ovoj oblasti.