Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za poglavlje 8, „Politika konkurencije“, 4-5. novembar 2014. godine @ 7 November 2014 03:07 PM

U Briselu je 4. i 5. novembra 2014. godine održan bilateralni skrining za pregovaračko poglavlje 8, „Politika konkurencije“.
Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik Pregovaračke grupe 8, i Tanja Mišćević, šef Pregovaračkog tima sa EU, predvodili su delegaciju Republike Srbije, u kojoj su još bili ostali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva privrede, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Narodne banke Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za kontrolu državne pomoći, Akreditacionog tela Srbije, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i Kancelarije za evropske integracije.
Na bilateralnom skriningu za poglavlje 8, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za proširenje, predstavnici nadležnih ministarstava i institucija predstavili su propise R. Srbije u sledećim dvema oblastima: 1) borba protiv monopola i koncentracija učesnika na tržištu i 2) državna pomoć. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata iz generalnih direktorata za konkurenciju i za proširenje.
Državni sekretar Vesna Kovač je, na kraju sastanka, prihvatila preuzimаnje pravnih tekovina EU u ovoj oblasti u pravni sistem R. Srbije.