Printer Friendly Version Konferencija povodom početka primene Strategije EU za Jadransko-jonski region, Brisel, 18. novembar 2014. godine @ 24 November 2014 03:56 PM

U organizaciji italijanskog predsedavanja EU i Evropske komisije (GD za regionalnu i urbanu politiku i GD za pomorsku politiku i ribarstvo) u Briselu je 18. novembra o.g. održana Konferencija povodom početka primene Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Delegaciju Republike Srbije na konferenciji predvodio je prvi potpredsednik Vlade i MSP Ivica Dačić. Konferenciji takodje prisustvovali predstavnici KEI, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva rudarstva i energetike, Min.prosvete, nauke i teh.razvoja, Min.gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i  Kabineta min.za EU integracije.
PPV i MSP I.Dačić u izlaganju ocenio da Strategija EU za Jadransko-jonski region za RS predstavlja dobar okvir za produbljivanje praktične saradnje  sa zemljama članicama EU i partnerima u regionu na planu identifikacije i realizacije zajedničkih interesa, jačanja državne i lokalne administracije, obnove saobraćajne infrastrukture, razvoja turizma i povećanja investicionih potencijala u ovom delu Evrope. Razvoj dobrih infrastrukturnih, ekonomski i kulturnih veza, može doprineti realizaciji ključnih ekonomskih ciljeva i dovesti do usaglašavanja makroekonomskih sistema sa standardima EU.
Ministri zemalja obuhvaćenih Strategijom EU za Jadransko-jonski region na konferenciji usvojili Zajedničko saopštenje u kojem se izražava politička podrška aktivnostima na primeni AP Strategije u narednom periodu, uz poziv za aktivan angažman svih aktera na različitim nivioma državne uprave u narednim koracima na primeni EUSAIR.