Printer Friendly Version Poseta komesara Hana Srbiji @ 24 November 2014 04:17 PM

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boravio je 20. novembra 2014. godine u poseti Beogradu. Tokom prve zvanične posete Zapadnom Balkanu u novom kapacitetu, komesar Han se sreo sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i velikim brojem drugih ministara. Han je takođe imao sastanke sa predstavnicima Narodne skupštine, civilnog sektora i međunarodnih finansijskih institucija.
Nakon susreta sa komesarom Hanom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je svima u Evropskoj uniji apsolutno jasno da Srbija želi da bude član EU. Pred Srbijom će biti uslovi koje treba da ispuni kako bi postala deo EU i mi ćemo strpljivo, ali s neskrivenom željom učestvovati u pregovorima i rešavati probleme, rekao je Nikolić.
Premijer Aleksandar Vučić je preneo da nije od evropskog komesara tražio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma. Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na Evropskoj uniji je da proceni kada smo te uslove ispunili, odnosno kada ćemo otvoriti poglavlja 32, 35, 23 i 24, poručio je premijer. Srbija, kako je istakao, želi da najteža poglavlja budu otovorena na početku pregovora, za razliku od nekih drugih zemalja. Premijer je podvukao da je Srbija na evropskom putu i da je to naš strateški cilj i tip društva koji smo izabrali.
PPV i MSP Ivica Dačić je istakao da naša strana vidi sticanje punopravnog članstva u EU kao zajednički rad i partnerski odnos država Zapadnog Balkana i EU, dodavši da Srbija smatra važnim i korisnim to što se u diskusiju o problemima sa kojima se suočava naš region uključuju i partneri iz EU.

Komesar Johanes Han je naglasio da je došao u Beograd kako bi još jednom uverio srpski narod i vlasti da su Evropska komisija i evropska porodica naroda partner Srbiji na putu ka članstvu u EU. On je rekao da će na tome i lično raditi i veoma često će biti u Beogradu u narednom periodu, s ciljem da doprinese tome da Srbija što pre postane članica Evropske unije.
Han je izrazio uverenje da će Srbija narednih nedelja ili meseci otvoriti neko poglavlje u pregovorima o članstvu u EU, objasnivši da je praksa da se najpre otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava. On je najavio da planira da organizuje investicione konferencije u Srbiji kako bi podstakao ulaganja i otvaranje novih radnih mesta. Srbija je na dobrom putu, radi na borbi protiv korupcije, unapređenju sudskog sistema, a to su sve neophodni preduslovi za dolazak novih investitora, napomenuo je evropski komesar.