Printer Friendly Version Učešće PPV i MSP Dačića na sednici Komiteta za spoljne poslove EP @ 3 December 2014 01:31 PM

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio je danas na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu.

U obraćanju evropskim parlamentarcima, šef srpske diplomatije izložio je spoljnopolitičke prioritete Srbije, među kojima se izdvaja članstvo u EU. Ministar Dačić je govorio o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, spremnosti i odlučnosti da se nastave započete reforme i ispune svi postavljeni ciljevi u procesu evrointergacija.

Na zasedanju, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana, ministar Dačić još jednom je naglasio da je nastupajuće predsedvanje OEBS-u jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih zadataka koji je Srbija do sada imala u jednoj međunarodnoj organizaciji.

U raspravi o Zapadnom Balkanu, šef srpske diplomatije rekao je da je saglasan sa stavom da politika Vojislava Šešelja treba da bude osuđena, ali da ne treba osuđivati Srbiju. Istakao je da Srbija danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Hag i da svi problemi treba da budu bilateralno rešavani.

Ministar Dačić je tokom posete Briselu imao i više bilateralnih susreta sa poslanicima Evropskog parlamenta, iz različitih parlamentarnih grupa. U tom okviru, susreo se sa predsednikom političke grupe EPP M. Veberom, potpredsednikom S&D V. Boštinaruom, predsedavajućim AFET E. Brokom, šefom Delegacije EP za odnose sa Srbijom E. Kukanom, kao i sa drugim poslanicima EP.