Printer Friendly Version U Briselu održan eksplanatorni skrining za poglavlje 17, „Ekonomska i monetarna politika“, 2 - 3. decembra 2014. godine @ 10 December 2014 11:17 AM

U Briselu je 2. i 3. decembra 2014. godine održan eksplanatorni skrining za pregovaračko poglavlje 17, „Ekonomska i monetarna politika“.
Delegaciju Vlade R. Srbije predvodili su Branislav Zoroja, generalni direktor Sektora za monetarne operacije Narodne banke Srbije i predsednik Pregovaračke grupe 17, i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU. Prvog dana, u radu skrininga učestvovao je i Dušan Vujović,  ministar finansija u Vladi R. Srbije. U sastavu delegacije bili su još ostali predstavnici Narodne banke, zatim Ministarstva finansija, Ministarstva privrede,  Komisije za hartije od vrednosti i Kancelarije za evropske integracije. 
Na eksplanatornom skriningu za poglavlje 17, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za proširenje, stručnjaci Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja  detaljno su predstavili pravne tekovine  EU u ovoj oblasti, podeljene u sledeće celine: politika kursa i prelazak na evro; učešće u koordinaciji ekonomskih politika; fiskalna politika; pouzdani nacionalni budžetski okviri; monetarna politika; Evropski sistem centralnih banaka i Evopska centralna banka.
Bilateralni skrining, na kome će srpska strana predstaviti svoje zakonodavstvo u ovoj oblasti, kao i uočene razlike u odnosu na pravne tekovine EU, biće održan 3. i 4. marta 2015. godine.