Printer Friendly Version U Briselu održan eksplanatorni skrining za poglavlje 9, „Finansijske usluge“, 21- 22. januara 2015. godine @ 23 January 2015 09:35 AM

U Briselu je 21. i 22. januara 2015. godine održan eksplanatorni skrining za pregovaračko poglavlje 9, „Finansijske usluge“.
Delegaciju Vlade R. Srbije predvodili su Zlatko Milikić, pomoćnik ministra u Ministrastvu finansija i zamenik predsednika Pregovaračke grupe 9, i Srđan Majstorović, zamenik direktorara Kancelarije za evropske integracije, u svojstvu predstavnika šefa Pregovaračkog tima sa EU. U sastavu delegacije bili su još ostali predstavnici Ministarstva finansija, zatim Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita,  Komisije za hartije od vrednosti, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza R. Srbije i Kancelarije za evropske integracije. 
Na eksplanatornom skriningu za poglavlje 17, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju, stručnjaci Generalnog direktorata za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržišta kapitala Unije, detaljno su predstavili pravne tekovine EU u ovoj oblasti, podeljene u sledeće celine: bankarski i finansijski konglomerati; osiguranje i strukovno penzijsko osiguranje; infrastruktura finansijskih tržišta; hartije od vrednosti i investicione usluge.
Bilateralni skrining, na kome će srpska strana predstaviti svoje zakonodavstvo u ovoj oblasti, kao i uočene  razlike u odnosu na pravne tekovine EU, biće održan 17. i 18. marta 2015. godine.