Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za pregovaračka poglavlja 14 (Transportna politika) i 21 (Transevropske mreže) 24 -26. februar 2015. godine @ 2 March 2015 11:13 AM

U Briselu je od 24. do 26. februara 2015. godine održan bilateralni skrining za pregovaračka poglavlja 14 (Transportna politika) i 21 (Transevropske mreže).
Delegaciju Vlade R. Srbije predvodili su Dejan Trifunović, državni sekretar u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednik Pregovaračke grupe 21, Tatjana Jovanović, pomoćnica ministra u istom ministarstvu i predsednica Pregovaračke grupe 14, i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima sa EU. U sastavu delegacije su još bili i ostali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike, Uprave za transport opasnih materija, Agencije za bezbednost saobraćaja, Direkcije za železnice, Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Direkcije za vodne puteve, Direktorata za civilno vazdhoplovstvo i Kancelarije za evropske integracije.
Na bilateralnom skriningu za poglavlja 14 i 21, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju, službenici pomenutih ministarstava i institucija detaljno su predstavili situaciju u R. Srbiji u ovim oblastima, kroz prezentacije podeljene u sledeće segmente: opšte pravne tekovine u oblasti transporta; drumski transport; železnički transport; kombinovani transport; pomorski transport; transport u unutrašnjim plovnim putevima; vazdušni transport; Transevropske mreže. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata Generalnog direktorata za transport.
PM Tatjana Jovanović je na kraju sastanka prihvatila preuzimanje pravnih tekovina EU u ovim oblastima u pravni sistem R. Srbije.