Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za poglavlje 16, „Oporezivanje“, 5 - 6. marta 2015. godine @ 11 March 2015 01:49 PM

U Briselu je 5. i 6. marta 2015. godine održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 16, „Oporezivanje“.
Delegaciju Vlade R. Srbije predvodili su Nenad Mijailović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i predsednik Pregovaračke grupe 16, i Tanja Miščević, šef  Pregovaračkog tima sa EU. U sastavu delegacije su još bili i ostali predstavnici Ministarstva finansija, zatim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Poreske uprave, Uprave carina i Kancelarije za evropske integracije. 
Na bilateralnom skriningu za poglavlje 16, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju, službenici nadležnih ministarstava i institucija detaljno su predstavili situaciju u R. Srbiji u ovoj oblasti, kroz prezentacije podeljene u sledeće segmente: uopšteno o poreskom sistemu u Srbiji; direktno oporezivanje; indirektno oporezivanje; sprečavanje poreske evazije, administrativna saradnja i kompjuterizacija. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata Generalnog direktorata za oporezivanje i carinsku uniju (DG TAXUD).
DS Mijailović je na kraju sastanka prihvatio preuzimanje pravnih tekovina EU u oblasti oporezivanja u pravni sistem R. Srbije, uz moguće tranzicione periode kao rezultat pregovora.