Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za poglavlje 17, „Ekonomska i monetarna politika“, 12. mart 2015. godine @ 17 March 2015 09:08 AM

U Briselu je 12. мarta 2015. godine održan bilateralni skrining za pregovaračko poglavlje 17, „Ekonomska i monetarna politika“.
Delegaciju Vlade Republike Srbije predvodili su Branislav Zoroja, generalni direktor Sektora za monetarne operacije Narodne banke Srbije i predsednik Pregovaračke grupe 17, i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU. U radu skrininga učestvovao je i Dušan Vujović, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, koji je predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u zemlji i tekuće fiskalne i strukturne reforme. U sastavu delegacije bili su još ostali predstavnici Narodne banke, zatim Ministarstva finansija i organa uprave u njegovom sastavu (Uprave za javni dug i Uprave za trezor), Ministarstva privrede, Kabineta ministarke bez portfelja zadužene evropske integracije, Fiskalnog saveta, Republičkog zavoda za statistiku, Republičkog sekretarijata za javne politike, Komisije za hartije od vrednosti Kancelarije za evropske integracije. 
Na bilateralnom skriningu za poglavlje 17, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju, službenici nadležnih ministarstava i institucija detaljno su predstavili situaciju u R. Srbiji u oblastima ekonomske i monetarne politike. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja  (DG ECFIN).
Predsednik Pregovoračke grupe Branislav Zoroja je na kraju sastanka prihvatio preuzimanje pravnih tekovina EU u oblasti ekonomske i monetarne politike u pravni sistem Republike Srbije.