Printer Friendly Version U Briselu održan bilateralni skrining za poglavlje 33 „Finansijske i budžetske odredbe“, 24. mart 2015. godine @ 27 March 2015 09:58 AM

U Briselu je 24. marta 2015. godine održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 33, „Finansijske i budžetske odredbe“.
Delegaciju Vlade Republike Srbije predvodili su Mirjana Ćojbašić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija i zamenik predsednika  Pregovaračke grupe 33, i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU. U sastavu delegacije su još bili ostali predstavnici Ministarstva finansija, zatim organa uprave u sastavu ovog ministarstva – Poreske uprave, Carinske uprave i Uprave za javni dug, kao i službenici Republičkog zavoda za statistiku, Narodne banke Srbije i Kancelarije za evropske integracije. 
Na bilateralnom skriningu za poglavlje 33, kojim je predsedavao predstavnik Generalnog direktorata EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju, službenici nadležnih ministarstava i institucija detaljno su predstavili situaciju u R. Srbiji u ovoj oblasti, kroz prezentacije podeljene u sledeće segmente: sopstvena sredstva i administrativna infrastruktura, izvor iz poreza na dodatu vrednost i izvor iz bruto nacionalnog proizvoda. Nakon prezentacija, službenici su odgovarali na pitanja eksperata Generalnog direktorata za budžet i Generalnog direktorata za statistiku. Predstavnici Generalnog direktorata za budžet su na kraju sastanka predstavili planiranu tehničku pomoć i program nadzora.
Pomoćnica ministra Mirjana Ćojbašić je na kraju sastanka prihvatila preuzimanje pravnih tekovina EU u oblasti finansijskih i budžetskih odredbi u pravni sistem R. Srbije.
Ovo je, inače, bio poslednji, 65. skrining. Proces skrininga je trajao 130 skrining-dana i u njemu je učestvovalo blizu dve hiljade službenika i zvaničnika Vlade R. Srbije.