Printer Friendly Version Konferencija “Jačanje povezivanja Zapadnog Balkana” Brisel, 21. april 2015. godine @ 23 April 2015 10:17 AM

U organizaciji Evopske komisije u Briselu je 21. aprila 2015. godine održana konferencija “Jačanje povezivanja Zapadnog Balkana“. U ime EU na konferenciji su govorili komesari za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju i transport Johanes Han i Violeta Bulc, dok je delegaciju Republike Srbije predvodio predsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Na konferenciji u okviru Inicijative ZB6 postignuta je politička saglasnost o uspostavljanju Zajedničke transportne mreže na Zapadnom Balkanu, koja do 2030. godine treba da bude u potpunosti inkorporirana u ključne saobraćajne koridore na nivou EU. EU je najavila da će tokom narednih godina obezbediti oko milijardu evra finansijske pomoći za unapređenje ključnih drumskih, železničkih, vodenih i avio veza u regionu. Očekuje se da na Samitu u Beču u avgustu 2015. godine budu predstavljeni najznačajniji investicioni prioriteri u sektorima energetike i razvoja regionalne saobraćajne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.