Printer Friendly Version Konferencija „Regional Cooperation Day” u sedištu nemačke pokrajine Baden Wirtemberg u Briselu, 6. maj 2015. godine @ 8 May 2015 09:47 AM

U organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, predstavništva nemačke pokrajine Baden Virtemberg i Evropskog fonda za Balkan, u Briselu je 6. maja održan jednodnevni skup pod nazivom “Regional Cooperation Day“.
U prvom delu konferencije predstavljeni su najznačajniji elementi i nalazi studije „Balkanski barometar” koji predstavlja mehanizam za praćenje ciljeva u okviru Strategije za jugoistočnu Evropu 2020 (SEE 2020). U drugom delu, u okviru dva panela o regionalnoj saradnji i perspektivama  proširenja  Evropske unije, govorili su komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju J.Han, gen.sekretar Regionalnog saveta za saradnju G.Svilanović, i ministri spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U ime Republike Srbije, na konferenciji je učestvovala državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova R.Ninčić. U diskusiji je konstatovano da regionalna saradnja predstavlja veoma važan element procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Posebno je ukazano da nedavni dogovor o uspostavljanju zajedničke transportne mreže na ZB predstavlja dobar model identifikovanja zajedničkih prioriteta i integrisanja Zapadnog Balkana u ključne strateške pravce razvoja Evropske unije.