Printer Friendly Version Poseta komesara Johanesa Hana Srbiji 07. maja 2015. godine @ 8 May 2015 01:35 PM

Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han posetio je Srbiju 07. maja 2015. godine. Cilj posete komesara Hana je bio pružanje podrške pristupnom procesu Srbije i diskusija o mogućnostima otvaranja prvog poglavlja.
U Beogradu, komesar Han se susreo sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Takođe, razgovorao je o pristupnik pregovorima sa fokusom na vladivinu prava i poglavlja 23 i 24 sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Komesar Han je o istim temama razgovorao i sa ombudsmanom Sašom Jankovićem i predstavnicima civilnog društva. Tokom posete, komesar Han je održao govor pred Savetom stranih investitora i diskutovao o ekonomskim i strukturnim reformama i programu povezivanja sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ministrom privrede Željkom Sertićem na sastanku Nacionalnog odbora za investicije. Han je imao sastanke i sa predstavnicima opozicije Bojanom Pajtićem i Borisom Tadićem, a tokom boravka u Srbiji posetio je i Obrenovac.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predao je evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju akcione planove za poglavlja 23 i 24 i istovremeno poručio da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.