Printer Friendly Version Poseta predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca Srbiji @ 16 July 2015 03:55 PM

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc boravio je u poseti Srbiji 14-15. jula 2015. godine. Tokom  posete, predsednik Evropskog parlamenta se sastao sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima civilnog društva i opozicionih partija. Predsednik Evropskog parlamenta se, takođe,  obratio  poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Predsednik Republike Tomislav Nikolić je, u razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, istakao da Srbiji treba dati jasan podstrek, jer do sada nije bila dovoljno podržana za sve što je učinila na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Predsednici Srbije i Evropskog parlamenta su razgovarali i o nedavnim dešavanjima u regionu, sa posebnim akcentom na neprijateljski akt u Potočarima i problemu migranata, koji preko Srbije pokušavaju da dođu do zemalja zapadne Evrope.
U razgovoru predsednika Evropskog parlamenta sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem bilo je reči o evropskoj perspektivi Srbije i očuvanju regionalne političke stabilnosti. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je posle sastanka izjavio da je predsednik Evropskog parlamenta pružio čvrstu, jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije, i poručio da će Srbija nastaviti sa politikom mira i stabilnosti.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je istakao da Evropska unija sa očekivanjima gleda na ključnu ulogu koju Srbija može da igra u regionu. Ukazao je na značaj privredno-infrastrukturnog povezivanja u regionu, naglasivši da su stabilnost i održivi razvoj mogući samo uz saradnju i da je njihov značaj nemerljiv i za region i za EU u celini.