Printer Friendly Version Poseta ministarke Jadranke Joksimović Briselu @ 23 July 2015 08:10 AM

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se u Briselu 23. i 24. juna 2015. godine sa poslanicima Evropskog parlamenta – šefom delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Eduardom Kukanom, stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, predsedavajućim Grupe prijateljstva sa Srbijom u Evropskom parlamentu Emilianom Pavelom i izvestiocem iz senke grupe socijal-demokrata za Srbiju Tanjom Fajon.
Među različitim temama o kojima je bilo reči tokom odvojenih razgovora ministarke Joksimović sa evropskim poslanicima, u centru pažnje su bili proces evropske integracije Srbije i pitanje ilegalnih migranata koji preko teritorije Srbije pokušavaju da dođu do zapadne Evrope. U pogledu pitanja evropske integracije, ministarka Joksimović je rekla da je Srbija ostvarila vidljiv napredak u reformskom procesu i evropskim integracijama i da zaslužuje otvaranje poglavlja do kraja tekuće godine. Naglasila je da bi otvaranje pregovaračkih poglavlja predstavljalo dodatan podstrek reformama, kao i dinamici pristupnog procesa.
Govoreći o ilegalnim migrantima, ministarka Joksimović i evropski poslanici su se složili da rešenje ovog problem zahteva partnerske odnose  i da  najave podizanja zidova na granicama ni na koji način ne predstavljaju deo održivog evropskog rešenja. Ministarka Joksimović je istakla da Srbija neće primenjivati slične mere i da će, kao država kandidat za članstvo u EU, poštovati evropske standarde u ovoj oblasti.

Tokom posete Briselu, 26. juna 2015. godine, ministarska Jadranka Joksimović se susrela i sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Joksimović i Han su tokom razgovora izrazili očekivanja da će prva poglavlje u pristupnim pregovorima biti otvorena pre kraja godine.
Ministarka Joksimović je izrazila uverenje da će pitanje otvaranja poglavlja ući u proceduru već u septembru, kako bi se ona otvorila tokom narednih meseci, a svakako pre kraja godine.
Komesar Han je skrenuo pažnju na odličan napredak kada je reč o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 i istovremeno dodao da mnogo zavisi i od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Han je rekao da očekuje da će u dijalogu biti ostvaren dovoljan napredak, koji će omogućiti da zemlje članice daju odobrenje za otvaranje poglavlja.