Printer Friendly Version Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine održana u Briselu: potpisana četiri sporazuma @ 27 August 2015 08:35 AM

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine održana je u Briselu 25. avgusta 2015. godine i rezultirala potpisivanjem četiri sporazuma: o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Našu delegaciju na sastanku, kome je posredovala visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini, predvodio je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednik Vlade je u izjavi za medije posle sastanka istakao da je njegova poruka za naš narod na Kosmetu da su potpisani sporazumi dobri, s obzirom na to da se njima garantuje ne samo bezbednost i sigurnost, već i očuvanje radnih mesta na Kosmetu.
Premijer je naglasio da će postignuti sporazum omogućiti uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), koja će imati široka ovlašćenja.

Prema njegovim rečima, ZSO će imati svog predsednika i potpredsednika, skuštinu, savet, grb, zastavu, a odlučivaće i o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju i ekonomskom razvoju. Premijer je naglasio da je izuzetno značajno i to što će ZSO moći da se finansira iz Srbije bez poreza, taksi i carina, i istakao da je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima pravo na to. Mislim da smo obavili odličan posao za naš narod, a javnosti će biti predstavljeni svi sporazumi, najavio je on i dodao da će posetiti svih deset opština na Kosmetu koje obuhvata ZSO, kako bi predstavio ono što je dogovoreno u Briselu.

Predsednik Vlade je objasnio da su današnji pregovori vođeni sa predstavnicima Evropske unije i da se srpska delegacija tek na kraju dana susrela sa delegacijom Prištine.

Prvo je, kako je rekao, postignut dogovor o telekomunikacijama i to je prvi put od 1999. godine da je Srbija uspela da legalizuje svoju poziciju. Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosmeta i dalje okreću samo pozivne brojeve za gradove u Srbiji, kao na primer 011, 018, 034, dok, recimo, građani iz centralne Srbije kada zovu Kosovsku Mitrovicu okreću samo 028. Postignutim dogovorima priznaje se "Telekom", dok će "Elektrodistribucija Srbije" imati ćerku kompaniju na Kosmetu, objasnio je predsednik Vlade.

Kada je reč o energetici, predsednik Vlade je istakao da srpska strana nije pristala na pokušaje Prištine da prisvoji imovinu Srbije, koja je naša u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Upravo zbog takvih pretenzija Prištine, najteži su bili pregovori o energetici i na tom planu su neka pitanja ostala nerešena, ukazao je Vučić i dodao da nije postignut dogovor o operateru distributivnog sistema, što je i navedeno u sporazumu.

U pogledu slobode kretanja preko mosta u Kosovskoj Mitrovici, premijer je rekao da je prištinska strana želela da otvori Ulicu Kralja Petra, ali da će ona biti pešačka zona. Ulica Kralja Petra će, kako je objasnio, odlukama koje su danas potpisane biti pešačka zona koju gradi Srbija, a za šta postoji obezbeđenje, i u nju neće ulaziti vozila i kamioni, što je bila namera Prištine.

Premijer je poručio da će Srbija učiniti sve da primeni potpisane sporazume, i istakao da dogovor u Briselu predstavlja veliku stvar i za celu Srbiju, s obzirom na to da on vodi otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU. Mislim da smo postigli više i bolje nego što smo očekivali. U svakom slučaju, nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću u septembru ići na Kosovo i Metohiju, poručio je Vučić i čestitao Srbima iz južne pokrajine postizanje dogovora o formiranju ZSO.
Tekst sporazuma o Zajednici srpskih opština dostupan je na linku Association/Community of Serb majority municipalities in Kosovo - general principles/ main elements.