Printer Friendly Version Samit u Beču @ 31 August 2015 11:39 AM

U Beču je 27. avgusta 2015. godine održan Samit lidera zapadnog Balkana, a dan ranije održan Forum civilnog društva zapadnog Balkana. Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Vlade R. Srbije Aleksandar Vučić, dok su u delegaciji takođe bili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Otvaranju Foruma, kojem je prisustvovalo i 200 predstavnika civilnog društva iz oblasti kulture, ekonomije, medija i politike, prethodio je sastanak predsednika Vlade Aleksandra Vučića sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johensom Hanom.

Drugog dana posete, predsednik Vlade susreo se sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, nakon čega je usledio sastanak posvećen izgradnji autoputa Niš–Priština–Drač i otvaranje Samita.

Samit lidera zapadnog Balkana su uvodnim izlaganjima otvorili kancelar Austrije Verner Fajman i kancelar Savezne Republike Nemačke Angela Merkel. Glavne teme skupa bile su ekonomska situacija i reformski procesi na zapadnom Balkanu, mladi i obrazovanje, kao i energetska i saobraćajna povezanost.

Konferencija u Beču završena je proslavom „10 godina Energetske zajednice“ i najavom narednog samita koji će 2016. godine biti organizovan u Francuskoj.