Printer Friendly Version Poseta Odbora za spoljne poslove i pododbora za ljudska i manjinska prava EP Beogradu @ 25 September 2015 06:45 PM

Delegacija Odbora za spoljne poslove i pododbora za ljudska i manjinska prava Evropskog parlamenta (EP), na čelu sa  predsedavajućim Odboru Elmarom Brokom , sastala se u Beogradu 24. septembra 2015. godine sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.
Na sastanku, kojem je prisustvovala i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, pohvaljen je napredak Srbije u procesu pristupanja EU, i izraženo očekivanje da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine.

Takođe, istaknut je značaj politike regionalne stabilnosti koju vode premijer Vučić i Vlada Srbije.

Premijer Vučić je objasnio da odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja iz Srbije, kao i ulazak naših državljana na njenu teritoriju, nema nikakve veze sa rešavanjem migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega Srbija očekuje da EU reaguje tim povodom.

On je dodao da je Vlada Srbije spremna da još više doprinese rešavanju migrantske krize i da bi Srbija, iako nije članica Unije, prihvatila sugestije zvaničnika EU.
Evropski parlamentarci pohvalili su način na koji nadležni organi i građani Srbije postupaju prema izbeglicama, i ukazali na to da su čak i pojedine države članice EU zatajile u prihvatu i odnosu prema njima.

Predstavnici EP ocenili su da su mere koje je Hrvatska jednostrano uvela na granici sa Srbijom neprihvatljive i da pojedinačne odluke ne vode ka rešenju migrantske krize.

Na sastanku je konstatovan napredak Srbije u sprovođenju politike unapređenja prava nacionalnih manjina i položaja manjinskih grupa, kao važnoj tekovini vladavine prava.

Takođe, ocenjeno je da je u pitanju vrlo zahtevna oblast, čak i za zemlje članice Evropske unije.
Članovi delegacije Odbora za spoljne poslove i pododbora za ljudska i manjinska prava EP sastali su se, takođe, sa predsednicom Narodne skupštine R.Srbije Majom Gojković, PPV i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ombudsmanom Sašom Jankovićem, članovima komiteta za spoljne poslove, evropske poslove, ljudska i manjinska prava, predstavnicima Komesarijata za izbeglice i raseljena lica i liderima opozicije.