Printer Friendly Version Konferencija „Evropa u krizi: poziv na novi dijalog 1975–2015: 40 godina Helsinškog završnog akta“ @ 20 November 2015 08:59 AM

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, na konferenciji „Evropa u krizi: poziv na novi dijalog 1975–2015: 40 godina Helsinškog završnog akta“, koja je održana u Evropskom parlamentu u Briselu, 17. novembra 2015. godine. Uz učešće predsednika Progresivne alijanse socijalista u Evropskom parlamentu Đ.Pitele, predsednika Odbora za međunarodne odnose Državne dume Ruske Federacije A.Gromika, državnog sekretara za evropska pitanja Nemačke M.Rota, poslanike Evropskog parlamenta, nacionalnih parlamenata i druge učesnike iz Rusije, Gruzije, Moldavije, Saveta Evrope i naučnih institute, konferencija je ukazala na potrebu za uspostavljanjem novog dijaloga na planu bezbednosti, ekonomske saradnje i zaštite ljudskih prava.

U svom uvodnom obraćanju, ministar Dačić je rekao da je predsedavanje Srbije OEBS-u ovu važnu godišnjicu obeležilo u julu u Helsinkiju, ali da je što se rasprava o ovom važnom jubileju prenela i u Evropski parlament. Izrazio je uverenje da se time pokazuje da smo svesni ključnog značaja koji je Helsinški završni akt imao za smanjenje tenzija između istočnog i zapadnog bloka, afirmisanje ideje o kolektivnoj bezbednosti i prevladavanje podela u Evropi.

Ministar Dačić je podsetio da se početkom ove godine svet suočio sa terorističkim napadom na satirični časopis „Šarli ebdo“ i da smo pre samo nekoliko dana bili svedoci nezapamćenog terora na ulicama Pariza. Ministar Dačić je ponovio najoštriju osudu ovog terorističkog akta i izrazio saučešće porodicama žrtava. Naglasio je da šok koji osećamo suočavajući se sa takvim terorom i ekstremnim nasiljem pojačava našu rešenost da ne dozvolimo da budu ugroženi osnovni principi demokratije i ljudskih prava na kojima počivaju OEBS-a i naša društva, koji su garancija očuvanja bezbednosti i mira za sve.

Ceo govor ministra Dačića možete preuzeti ovde: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/16043--40-?lang=lat