Printer Friendly Version Poseta Donalda Tuska Beogradu @ 24 November 2015 11:11 AM

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetio je Beograd 21. novembra 2015. godine,  gde se sastao sa predsednikom Vlade R. Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka, Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija zna svoje obaveze na putu rešenja migrantske krize i da će svoj posao pokušati da obavi na najbolji mogući način.

Ponovio je da je Srbija u pogledu izbeglica spremna da preuzme još veću odgovornost od drugih zemalja Zapadnog Balkana, i naglasio da ukoliko Slovenija, Hrvatska i Mađarska odbiju da prime ekonomske migrante, neće ih primiti ni Srbija, podvukavši da Srbija ne može da prihvati da jedna pravila važe za našu zemlju, a druga za ostale.

Predsednik Vlade je poručio Tusku da se nada da će zajedno moći da proslave otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije na putu ka članstvu u EU, i istovremeno mu preneo zahvalnost na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Tusk je objasnio da je razlog posete Beogradu, pre svega, dramatična izbeglička kriza, i dodao da donosi sa sobom poruku da Srbija u Briselu ima doslednog prijatelja. Tusk je podvukao da se Srbija može osloniti na kontinuiranu finansijsku podršku EU u suočavanju sa izbegličkom krizom i naglasio da će pozvati lidere EU da podrže Zapadni Balkan koji je na prvim linijama. Predsednik Evropskog saveta je najavio da će Unija pomagati Srbiju i dalje, ali da se sada sve snage moraju usmeriti na poboljšanje bezbednosne saradnje.

Istovremeno, Tusk je izrazio nadu da će uskoro doći do otvaranja prvih poglavlja, što bi za Srbiju bio važan korak napred, jer nema alternative budućnosti Zapadnog Balkana u EU. Evropska unija ceni sve što je premijer Vučić učinio za napredak Srbije na putu ka EU, preneo je Tusk i podvukao da je budućnost Zapadnog Balkana unutar EU i da ne postoji alternativa u budućnosti koja bi bila boljaod Unije.