Printer Friendly Version Prvi sastanak Zajedničkog konsultativnig komiteta (JCC) R. Srbije i Komiteta regiona (CoR) EU @ 11 December 2015 08:06 AM

Prvi inaugurativni sastanak Zajedničkog konsultativnog komiteta (JCC) R. Srbije i Komiteta regiona (CoR) EU održan je u Briselu, 7. decembra 2015. godine.
Na otvaranju sastanka govorila je potpredsednica Vlade R. Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, predsednik CoR Marku Markula, kao i ko-predsedavajući JCC Srbija-CoR Dejan Jovanović i Dimitrios Kalogeropoulos. U okviru prve diskusije na temu Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije EU govorili su šef Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije K. Vent, izvestilac Evorpskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i izvestilac CoR za strategiju proširenja i izazove u 2015-2016. Ana Madjar. U drugoj debati na temu Migraciona ruta Z. Balkana – fokus na Srbiji učestvovali su članovi JCC Srbija-CoR.
Svi učesnici na sastanku su se složili u oceni da je Srbija učinila dosta u 2015. god. po pitanju reformi, te pozdravili održavanje Druge međuvladine konferencije i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU krajem ove godine. Konstatovano je da je potrebno održati postojeći kurs, u čemu svoj doprinos treba da da i započeta saradnja sa CoR, posebno na nivou lokalne i regionalne vlasti.