Printer Friendly Version Otvorena prva pregovaračka poglavlja @ 17 December 2015 01:32 PM

U Briselu je 14. decembra 2015. godine održana druga Međuvladina konferencija (IGC) sa Srbijom, na kojoj su otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35.
Delegaciju EU je predvodio Predsedavajući EU MIP Luksemburga Žan Aselborn, dok je Evropsku komisiju predstavljao komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Na čelu delegacije Srbije bio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su takođe bili prvi zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović, šef pregovaračkog tima za pregovore Srbije sa EU Tanja Miščević, kao i šef Misije Republike Srbije pri EU Duško Lopandić.
Nakon konferencije, predsednik Vlade Republike Srbije Alekandar Vučić je izjavio u je ovo veliki dan za Srbiju i da naša zemlja sada razume da će biti deo Evropske unije, ali je naglasio da je na nama da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo kada će se to i desiti. Vučić je podvukao da će u narednom periodu naša zemlja biti uređena po najvišim demokratskim standardima, sa snažnijim institucijama, i najavio oštru borbu protiv korupcije i kriminala kroz moderniji sistem pravosuđa.
Saopštenje Saveta EU o održavanju druge Međuvladine konferencije možete preuzeti ovde.