Printer Friendly Version Gostovanje ambasadora Lopandića u emisijama “Ici l'Europe“ i “Talking Europe” @ 24 December 2015 07:41 AM

Ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić bio je gost u emisijama “Ici l’Europe” i “Talking Europe” koje su posvećene pitanjima iz domena EU i koje se emituju na televiziji France 24. Tema emisija bila je izbeglička kriza- balkanska ruta. Emisija na engleskom jeziku premijerno je emitovana u subotu 5.12.2015. godine, a na francuskom 12.12.2015.

Gosti emisije su bili: evropski poslanici Alojz Peterle (Slovenija, EPP)  i Monika Hohlmejer (Nemačka, EPP), kao i Suela Janina, ambasador Albanije pri EU. 

Ambasador Lopandić ukazao da Srbija od početka krize insistirala na jedinstvenom pristupu EU rešavanju ovog problema. Dodao da je Srbija u ovom procesu nastojala da primeni međunarodne standarde, da poštuje ljudska prava svih migranata i da im pruži privremeno utočište budući da se većina njih nije duže zadržavala u Srbiji. Naglasio da Srbija istakla da neće dizati ograde prema susedima niti preduzimati korake koji nisu koordinisani.

Dodao da komunikacija među državama koje su pogođene ovom krizom mnogo bolja od kad je uspostavljen mehanizam redovne komunikacije i razmene podataka nakon sastanka lidera EU sa državama kandidatima koji je održan u Briselu na inicijativu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i nemačke kancelarke Angele Merkel. Naglasio da je tokom zime Srbija spremna da pruži utočiste za određen broj izbeglica, ali je dodao da naš smeštajni kapacitet ograničen.

Gostovanja ambasadora Lopandića možete da pogledate na:

http://www.france24.com/en/20151205-talking-europe-balkans-route-economic-migrants-refugees

http://www.france24.com/fr/20151212-route-balkans-europe-migrants-refugies-accueil-ue