Printer Friendly Version Poseta komesara Stilianidesa Srbiji @ 18 January 2016 12:17 PM

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilianides posetio je Srbiju 15. januara 2016. godine. Ovom prilikom komesar Stilianides se sastao sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom. Takođe, posetio je privremeni Prihvatni centar za migrante u Šidu. 
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas molbu Evropskoj uniji da uspostavi jedinstvenu politiku prema migrantima, koju će naša zemlja poštovati i sprovoditi, kao lojalan partner. Predsednik Vlade je evropskom komesaru preneo zahvalnost na značajnoj pomoći koju je Unija tokom izbegličke krize pružala Srbiji, kao i na odluci EU da otvori Kancelariju za humanitarna pitanja u Beogradu. Srbija će, kako je podvukao, svaki zadatak koji dobije od EU uspešno obaviti kao ozbiljna i odgovorna zemlja, štiteći pri tom prava migranata i poštujući ljudska prava.
Komesar Stilijanides je ukazao na to da je moralna obaveza svih da zajedno rade na rešavanju migrantske krize, poštujući pri tome važeća načela. On je pohvalio Vladu Srbije i brojne humanitarne organizacije koje rade na terenu u veoma teškim uslovima na pružanju pomoći izbeglicama i ispunjavanju njihovih potreba, uz ocenu da je to pravi primer solidarnosti na delu. Stilijanides je naveo da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji kada je u pitanju izbeglička kriza, uz podsećanje na to da je u decembru prošle godine izdvojeno dodatnih 13 miliona evra za humanitarnu pomoć.