Printer Friendly Version Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije: sastanak Pododbora za pravdu, slobodu, bezbednost @ 9 February 2016 03:25 PM

U Briselu je 1.i 2. februara 2016. godine održan treći sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbednost na kome je predstavljena trenutna situacija u ovim oblastima u Srbiji i sagledan napredak ostvaren u prethodnom periodu. Pored toga, na sastanaku su pružene detaljne informacije u pogledu sprovođenja akcionih planova Srbije koji su potrebni za otvaranje pristupnih pregovora o poglavljima o vladavini prava, koji su usvojeni u septembru 2015. godine.

Pregled zakonodavnih novina, ostvarenih rezultata i aktivnosti predviđenih za naredni period predstavljen je u sledećim oblastima: borba protiv korupcije, policijska saradnja i borba protiv organizovanog kriminala, postvizna liberalizacija, upravljanje migracijama, azil, vizna politika, bezbednost dokumenata, trgovina ljudima, drogama, borba protiv terorizma, borba protiv pranja novca, pravosudna saradnja u građanskim i krivičnim stvarima, pravosuđe i osnovna prava.

Sastankom su kopredsedavali Aleksandar Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i Hristos Makridis, zamenik šefa Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Na sastanku su govorili predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, Agencije za borbu protiv korupcije, Saveta za borbu protiv korupcije, Bezbednosno-informativne agencije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, zamenik Zaštitnika građana, kao i direktor Pravosudne akademije.