Printer Friendly Version TREĆA MEĐUVLADINA KONFERENCIJA O PRISTUPANjU SRBIJE EU – OTVARANjE POGLAVLjA 23 i 24 @ 22 July 2016 02:45 PM

U Briselu je 18. jula 2016. godine održana treća Međuvladina konferencija o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na kojoj su otvorena poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost).

Delegaciju Republike Srbije na Konferenciji predvodio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić, a činili su je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joskimović, kao i drugi predstavnici Republike Srbije. U prisustvu predstavnika zemalja članica, Evropsku uniju na trećoj Međuvladinoj konferenciji predstavljao ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući EU Miroslav Lajčak, a u delegaciji je bio i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Konferenciju je otvorio predsedavajući EU, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Pored njega, komesara Hana i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, na Konferenciji su govorili i ministri spoljnih poslova Mađarske i Bugarske, kao i šefovi Stalnih predstavništava Hrvatske i Italije. Nakon otvaranja Konferencije i uvodnih izjava, usvojen je dnevni red i Zapisnik sa Druge međuvladine konferencije koja je održana 14. decembra 2015. godine, a na kojoj su otvorena poglavlja 35 (Ostala pitanja) i 32 (Finansijski nadzor). Nakon toga su ministar Lajčak i komesar Han osvrnuli na sadržinu ovih poglavlja i izneli opšta zapažanja o napretku koji je Srbija ostvarila u tom pogledu. Konferencija je završena formalnim otvaranjem pregovora za oba poglavlja na osnovu pozicija obe strane, a pod uslovima izraženim u zajedničkim pozicijama EU. Nakon zaključnih izlaganja ministra Lajčaka, komesara Hana i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, usledila je konferencija za štampu u prostorijama Saveta EU.