Printer Friendly Version Grad Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu @ 17 October 2016 10:21 AM

Nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021", koju je održana 14. oktobra 2016. godine u Briselu, panel nezavisnih eksperata doneo je odluku da prvi grad iz zemlje kandidata ili potencijalog kandidata za članstvo u EU, koji će poneti tu prestižnu titulu, bude Novi Sad, administrativni centar AP Vojvodine i drugi po veličini grad u Republici Srbiji. U završnoj fazi, u konkurenciji sa Herceg Novim, održano je usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili Miloš Vučević, gradonačelnik i Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat Novi Sad 2021 razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji, uz intenzivnije korišćenje evropskih fondova namenjenih razvoju sadržaja u oblasti kulture.