Printer Friendly Version Ministar Brnabić u Evropskom parlamentu u Strazburu predstavila rešenja za pitanja manjina u Srbiji @ 2 November 2016 08:47 AM

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ana Brnabić, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović i šef Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević učestvovali su na sastanku Intergrupe za tradicionalne manjine, nacionalne zajednice i jezike u Evropskom parlamentu u Strazburu, 27. oktobra 2016. godine. Oni su poslanicima Evropskog parlamenta - članovima Intergrupe, predstavili institucionalni i zakonodavni okvir koji u Srbiji postoji za prava nacionalnih manjina, sa posebnim fokusom na Akcioni plan za sprovođenje prava nacionalnih manjina.

Ministar Brnabić je istakla da je Srbija uspešan primer za rešavanje pitanja nacionalnih manjina, o čemu svedoči kontinuiran rad na unapređivanju zakona i drugih akata vezano za adekvatnu primenu jezika i pisma nacionalnih manjina, reprezenatativnost manjina u političkim i demokratskim procesima i bolјu definiciju nadležnosti i izvora finansiranja. Predstavljene su, takođe, institucije Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, kao i nezavisna tela koja, uz saradnju sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, rade na zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji.

Na sastanku su, takođe, učestvovali potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jeno Hajnal, koji su predstavili ulogu AP Vojvodine i njenih institucija u sprovođenju Akcionog plana, kao i ulogu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji.