Printer Friendly Version Treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, Brisel, 13. decembar 2016. godine @ 21 December 2016 04:18 PM

Treći zajednički sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) EU-R. Srbija održan je u Briselu, 13. decembra 2016. godine. Sastanku su predsedavali Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja za evropske integracije R. Srbije, M. Lajčak, ministar spoljnih i evorpskih poslova Slovačke Republike koji je predvodio delegaciju Evropske unije u ime VP za inostrane poslove i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, i J. Han, komesar za pregovore o proširenju i evropsku dobrosusedsku politiku, koji je predstavljao Evropsku komisiju.

Sastanak SSP je omogućio pravovremeno razmatranje napretka koji je R. Srbija ostvarila u pripremi za pristupanje EU, ali i prioriteta u okviru SSP za naredni period.

SSP je pozdravio ključne korake koje je R. Srbija preduzela od poslednjeg sastanka, usvajanjem akcionih planova za vladavinu prava za poglavlja 23 i 24, napredak u dijalogu izmedju Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo EU. U tom smislu, SSP je pozdravio otvaranje P32 (kontrola finansija) i 35 (ostala pitanja: tačka 1 – normalizacija odnosa izmedju Srbije i Kosova ⃰) 14. decembra 2015, P23 (pravosudje i osnovna prava) i P24 (pravda, sloboda i bezbednost) 18. jula 2016, kао i оtvaranje P5 (javne nabavke) i otvaranje i privremeno zatvaranje P25 (nauka i istraživanje) 13. decembra 2016. godine.  Sastanak SSP je iskorišćen i za razmenu mišljenja о situaciji na Zapadnom Balkanu.