Printer Friendly Version Četvrti sastanak Konferencije za pridruživanje, Brisel, 13. decembra 2016. godine @ 21 December 2016 04:27 PM

Četvrti sastanak Konferencije za pridruživanje sa R. Srbijom na ministarskom nivou održan je u Briselu, 13. decembra 2016. godine, na kojoj je otvoreno Poglavlje 5 –  javne nabavke, i otvoreno i privremeno zatvoreno Poglavlje 25 – nauka i istraživanje.

Delegaciju EU na Konferenciji je predvodio Miroslav Lajčak, MIP Slovačke Republike,   ispred slovačkog predsedavanja Savetu EU. Evropsku komisiju je predstavljao Joahnes Han, komesar za evropsku dobrosusedsku politku i pregovore o proširenju. Šef Delegacije R. Srbije je bila Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja nadležna za evropske integracije.

Ovom, čevrtom Konferencijom za pridruživanje, EU je sa R. Srbijom, od ukupno 35, otvorila 6 poglavlja, od kojih je jedno i privremeno zatvoreno. Naredna Konferencija će biti organizovana u dogledno vreme, kako bi se održala dinamika procesa. Pristupni pregovori EU – R. Srbija otvoreni su u januaru 2014. godine.