Printer Friendly Version U organizaciji Evropskog komiteta regiona (CoR) u Briselu je 1. juna 2017. godine održan treći po redu Dan proširenja @ 27 June 2017 10:29 AM

Plenarnom zasedanju u okviru Dana proširenja, predsedavao je prvi potpredsednik CoR Karl-Hajnc Lambert. Skupu se obratio poslanik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, kao i komesar za evropsku politku susedstva i proširenje Johanes Han video-porukom. U okviru prve debate na temu: Proširenje, dinamika i stabilizacija govorili su Alan Džons, šef Odelјenja za strategiju i politiku u DGNEAR, Korina Stratulat iz Evropskog centra za politku i Naim Ismajli, predsednik opštine Štimlјe sa Kosova i Metohije. U okviru drugog panela, na temu Povezivanja govorili su Morten Jung iz Direktorata za Zapadni Balkan u DGNEAR, Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Adam Szoliak iz Generalnog direktorata EU za energiju i Fuad Kasumović, gradonačelnih Zenice u BiH.

Glavna poruka sa ovog sastanka je da evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu, da proces započetih reformi u regionu treba da se sprovede do kraja, u čemu puni doprinos treba da daju svi nivoi vlasti, uklјučujući i same građane. Ponovlјeno je da na putu evrointegracija region treba intenzivnije da sarađuje, kao i da taj proces nije zamena za proces evrointegracija, već deo tog procesa. Potvrđena je potreba da EU više i kvalitetnije treba da se posveti ovom regionu koji je njeno prvo susedstvo i bez kog ona ne može da rešava aktuelne probleme, poput krize sa migrantima i bezbednosti.