Printer Friendly Version ŠESTI SASTANAK MEĐUVLADINE KONFERENCIJE O PRISTUPANJU SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI @ 27 June 2017 04:30 PM


Šesti sastanak Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji na ministarskom nivou održan je 20. juna 2017. godine u Luksemburgu. Tom prilikom otvoreno je Poglavlje 7 – Pravo intelektualne svojine i Poglavlje    29 – Carinska unija.
Delegaciju Republike Srbije predvodila je Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije. Članovi delegacije bili su ambasador Ana Hrustanović, šef Misije RS pri EU, Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima i drugi predstavnici RS. Delegaciju Evropske unije predvodila je Helena Dali, malteški ministar za evropske poslove i jednakost, u ime malteškog predsedavanja Savetom EU. Evropsku komisiju predstavljao je Kristijan Danijelson, generalni direktor Generalnog direktorata EK za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Konferenciji su takođe prisustvovali i drugi predstavnici Evropske komisije, Evropske spoljnopolitičke službe i država članica.

Zaključno sa Šestim sastankom Međuvladine konferencije, Srbija je do sada otvorila 10 poglavlja, od kojih je dva privremeno i zatvorila. Očekuje se da se naredna konferencija o pristupanju održi u drugoj polovini 2017.godine.