Printer Friendly Version SASTANAK MINISTRA IVICE DAČIĆA SA EVROPSKIM KOMESAROM JOHANESOM HANOM @ 7 July 2017 04:26 PM


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom 24. aprila 2017. godine u Briselu. Tom prilikom, ministar Dačić i Komesar Han su razgovarali o evropskoj integraciji Republike Srbije, regionalnoj stabilnosti i drugim pitanjima.

Ministar Dačić je istakao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, kao i da Srbija ostaje posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima. U tom kontekstu, posebno je naglasio značaj Berlinskog procesa i aktivnosti koje se sprovode u cilju povezivanja regiona Zapadnog Balkana. Podsetio je da Srbija ima konstruktivnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti, bez obzira na sve izazove sa kojima se susreće u tom pogledu. U vezi sa procesom pristupanja, ministar Dačić je izrazio očekivanje da će se dinamika pregovora u narednom periodu ubrzati.

Komesar Han je naglasio da je Srbija najstabilnija država na Zapadnom Balkanu i pohvalio konstruktivan pristup koji Srbija ima u suočavanju sa negativnom retorikom koja može ugroziti stabilnost regiona. Komesar je izrazio nadu da će Srbija nastaviti sa sprovođenjem reformi i otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja.