Printer Friendly Version Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu @ 18 October 2017 04:17 PM

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održan je u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu 13. i 14. septembra 2017. godine. Sastanku su kopredsedavali Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije. Vladu Republike Srbije predstavljala je Ksenija Milenković, pomoćnik ministra za evropske integracije.

Tokom dvodnevnih razgovora u Evropskom parlamentu, poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmenili su mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima Evropske unije i Srbije, pripremama Srbije za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poštovanju osnovnih prava i sloboda građana, rodnoj ravnopravnosti, nasilju u porodici, ekonomskom razvoju i reformama. Kopredsedavajući Kukan i Orlić su se saglasili da je sastanak protekao u više nego prijateljskoj atmosferi, konstruktivnoj debati i kvalitetnim zaključcima. Oni su istakli da je veoma važno što je Zajednički odbor na kraju sastanka usvojio Deklaraciju i preporuke u kojima su, na obostrano zadovoljstvo, istaknuta postignuća Srbije, izazovi sa kojima se dve strane suočavaju u procesu pregovora o članstvu i proširenju Evropske unije.

Na marginama sastanka Zajedničkog odbora, održan je i sastanak delegacije Narodne skupštine Republike Srbije sa članovima neformalne grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu.