Printer Friendly Version UČEŠĆE PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ NA SEDNICI KOMITETA ZA SPOLJNE POSLOVE EVROPSKOG PARLAMENTA (AFET), 10. OKTOBAR 2017. @ 18 January 2018 10:49 AM


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), koja je održana u Briselu, 10. oktobra 2017. godine. Sednici je predsedavao Dejvid Mekalister, predesdavajući AFET i izvestilac EP za Srbiju. Sednici su prisustvovale i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i ambasadorka Ana Hrustanović, šef Misije RS pri EU.

U svom izlaganju, Brnabić je predstavila rezultate rada Vlade u prvom kvartalu, naglasivši da se u svom radu oslanja na rezultate prethodne Vlade, koja je sprovela brojne aktivnosti i mere u cilju reformi. Rekla je da digitalizacija i reformisano obrazovanje predstavljaju temelje daljih napora Srbije na putu ka EU, na kojima se zasnivaju tri stuba: ekonomski razvoj i makroekonomska stabilnost, reforma državne uprave i vladavina prava. Istakla je značaj regionalne stabilnosti i podvukla da je evropska integracija Srbije ključni strateški cilj Vlade.

Na kraju sednice, predsednica Vlade Brnabić je odgovorila na brojna pitanja prisutnih poslanika EP o odnosu Srbije i Rusije, dijalogu sa Prištinom, regionalnoj stabilnosti, položaju manjina i slobodi medija u Srbiji i podršci građana evropskoj integraciji Srbije.

Sednici AFET je prethodio i radni ručak koji je u čast predsednice Vlade Brnabić priredio Dejvid Mekalister, nakon čega je organizovan susret i razgovori sa predsedavajućim političke grupe „Evropska narodna partija – EPP“ Manfredom Veberom.