Printer Friendly Version SASTANAK PREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ANE BRNABIĆ SA PREDSEDNIKOM EVROPSKOG PARLAMENTA ANTONIOM TAJANIJEM @ 7 March 2018 11:33 AM


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem u Briselu, 11. oktobra 2017. godine. Ovo je bio prvi sastanak Tajanija, nakon njegovog izbora na funkciju predsednika Evropskog parlamenta, sa visokim zvaničnikom Republike Srbije.

Tom prilikom je reafirmisan stav da Srbija predstavlja jakog i kredibilnog partnera EU. Osim o procesu evrointegracija, detaljno se razgovaralo o ekonomskim odnosima Srbije i EU, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saradnji u oblasti bezbednosti, sa posebnim osvrtom na značajnu ulogu Srbije u upravljanju migrantskom krizom. Predsednica Vlade je istakla da je njena prva zvanična poseta od preuzimanja dužnosti premijera Briselu i da to, takođe, daje jasan signal da su evropske integracije najznačajniji spoljnopolitički prioritet Srbije.

Jedna od tema sastanka je bila i predstojeća poseta predsednika Evropskog parlamenta Srbiji krajem januara – početkom februara 2018. godine, kao i realizacija foruma na kome bi učestvovala srpska i evropska preduzeća, a u cilju postizanja što intenzivnije ekonomske saradnje između Srbije i EU. Predsednik Evropskog parlamenta je tokom sastanka naglasio da su stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana zajednički ciljevi Evropskog parlamenta i zemalja regiona, kao i da Evropski parlament pruža punu podršku evropskoj orijentaciji Srbije.