Printer Friendly Version SEDMI SASTANAK MEĐUVLADINE KONFERENCIJE SRBIJA - EU @ 7 March 2018 04:02 PM


 Sedmi sastanak Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je otvoreno Poglavlje 6 (Pravo privrednih društava) i Poglavlje 30 (Spoljni odnosi) održan je u Briselu, 11. decembra 2017. godine.

Delegaciju Republike Srbije predvodila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, a prisustvovali su i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima, Anja Rović, državni sekretar u MEI, Ksenija Milenković v.d. pomoćnika ministra i predstavnici MEI i Misije RS pri EU. Sastanku je predsedavao Sven Mikser, ministar spoljnih poslova Estonije, a izlagao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Prisutnima se obratila i zamenica ministra za spoljne poslove Bugarske Emilia Kraleva. Sa strane EU, prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Sekretarijata Saveta EU, Evropske spoljnopolitičke službe i država članica EU.

Nakon uvodnih izjava ministra Miksera, komesara Hana i ministarke Joksimović, formalno je usvojen dnevni red i Zapisnik sa Šeste međuvladine konferencije, koja je održana u Luksemburgu, 20. juna 2017. Zatim je usledilo donošenje odluke o otvaranju Poglavlja 6 i Poglavlja 30 i predstavljanje njihovog sadržaja.

U zaključnom delu, ministar Mikser je formalno zaključio sastanak, a zaključne izjave su dali i komesar Han i ministarka Joksimović, koji su učestvovali in a konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka.