Printer Friendly Version Predstavljanje dokumentarnog filma "Dugo putovanje u rat" @ 16 March 2019 12:28 PM


Predstavljanje dokumentarnog filma  "Dugo putovanje u rat" je održano 13. marta  u prostorijama Misije Republike Srbije pri EU, u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Ambasadorka Ana Hrustanović, šef Misije Srbije pri Evropskoj uniji, je u svom obraćanju podsetila da Srbija i danas oseća demografske posledice žrtvi koje je podnela tokom Velikog rata, kada je izgubila 26% ukupnog stanovništva i 58% muške populacije. Ukazala je na važnost negovanja kulture sećanja, kao i značaj očuvanja mira i stabilnosti u Evropi, čemu Srbija danas aktivno doprinosi.

Miloš Škundrić, autor filma, je istakao da je, uoči obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, želeo da istraži njegove uzroke, posebno imajući u vidu da je Srbiji često, posredno i neposredno, pripisivana odgovornost za izbijanje najvećeg sukoba 20. veka.

Projekciji filma je prisustvovala Angelina Ajhorst, zamenik izvršnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku, Elza Fene, direktor odeljenja za Zapadni Balkan i drugi predstavnici institucija Evropske unije, država članica EU, vojno-diplomatskog kora u Belgiji i srpske dijaspore.

Dugo putovanje u rat - trejler